10 essensielle tips for fotografering av interiør fra proffene

Selv om en gjør alt riktig med hensyn til lys, eksponering og andre elementer innen interiørfotografering, er det ikke alltid sikkert at resultatet blir som ønsket. Likevel er det ingen grunn til å gi opp ennå, for det finnes fremdeles en rekke muligheter og snarveier en kan ta for å gjøre bildene dine Pinterest-perfect. Og om proffene har lov til å ta snarveier så har du også lov. Her deler profesjonelle fotografer sine ti beste tips for fotografering av interiør.

10 uskrevne regler for suksessfull interiør-fotografering

  1. Still deg i et hjørne. Press deg selv så langt inn i hjørnet som mulig for å få det videste perspektivet av interiøret i rommet. Dette lar deg forevige mer av rommet i samme bilde. Eksperimenter med de ulike hjørnene og se hvordan perspektivet blir.
  2. Riktig lys er alfa og omega. Profesjonelle interiør-fotografer har som regel en egen lys-spesialist som jobber for dem. For å virkelig fange rommet bør du finne en lysbalanse slik at skyggene ikke er for mørke og de lyseste områdene ikke overeksponeres. Bruk helst naturlig lys, men om det ikke går kan du leke deg frem med de lyskildene du har tilgjengelig. Generelt sett blir resultatet best om du bruker myk belysning, så det aller beste er å bruke det naturlige lyset som er tilgjengelig tidlig på morgenen eller sent på ettermiddagen. Disse tidsrommene kalles for «de gylne timene» og er de fleste fotografers favoritt-tidspunkt.
  3. Rydd opp! Ingen rom er automatisk klare for å bli foreviget uten å bli utsatt for en runde med støvsugeren og en aldri så liten opprydding. Det er også viktig å tenke på hvilke detaljer du kan bruke for å fortelle din historie om rommet. Kanskje en bunke magasiner eller aviser kan være med på å fremheve atmosfæren i bildet? Vær kreativ, og ikke ta med mer enn det essensielle!
  4. Bruk riktig utstyr. Når du fokuserer på interiørfotografering kan en vidvinkellinse være et bra sted å starte. En linse på mellom 16 og 24mm gir deg et flott perspektiv fra rommets hjørner, mens linsen som fulgte med kameraet som regel gjør seg for nærbilder.
  5. Rett ut linjene. Pass på at alle loddrette linjer i interiørbildet virkelig er rette og ikke faller sammen med gulvet eller taket. Bruk en tripod og kameraets rutenett («grid») for å passe på at alle rette linjer (som bokhyller, dører, vinduer, bord osv.) er parallelle med rammen. Dersom kameraet er vippet oppover eller nedover skaper dette en uønsket distraksjon for seeren og tar bort fokuset på interiøret. Interiøret ser ut som det holder på å falle bakover eller fremover mot seeren.
  6. Ikke stol på hendene dine. Selv ikke den mest erfarne kirurg har hender som er stødige nok til å konkurrere med en tripod. Hvis du vil ha et klart, skarpt og profesjonelt bilde av interiøret ditt, pass på å montere kameraet på tripoden før du begynner å knipse i vei. Et uskarpt bilde er den enkleste måten å se amatøraktig ut.
  7. Bruk blenderåpningen. Dybdeskarphet er et viktig verktøy for interiørfotografer, og ved å justere blenderåpningen kan du blant annet gjøre uønsket bakgrunnsstøy uskarpt eller sørge for at hele motivet er like skarpt.
  8. Ta bilder fra fugleperspektiv. Bruk en vidvinkellinse og stå på en stol eller et høyt trappetrinn for å få rommet til å virke større. Bare pass på at du ikke ender opp med å kutte av deler av rommet.
  9. Lær deg bilderedigering. Post-production er ikke et banneord, men en stor ressurs innen interiørfotografering. Med Photoshop eller andre bilderedigeringsprogrammer kan du croppe, øke kontrasten og rette ut linjer, for å nevne noen få muligheter.
  10. Vær kreativ. Eksperimenter med ulike vinkler, blenderåpninger og lyskilder for å se hva du ender opp med. Legg til ulike fargedetaljer i rommet for å skape den atmosfæren du ønsker. Bruk disse proff-tipsene som et startpunkt mens du prøver deg frem og finner frem til din egen stil. Det er kun kreativiteten som setter en stopper!