9 tips til matfotografering for Instagram

Med Instagram og andre sosiale bildedelingstjenester har det å være hobbyfotograf blitt mer populært enn noensinne. Matfotografi er et spennende område som gjør seg utrolig godt på mobil og desktop. I de mobile sosiale mediene kan en finne en rekke profiler som utelukkende er dedikert til å dele de mest fristende, spennende og eksotiske matvarene en kommer over.

Enten en bare vil dele bildene med venner eller ønsker å skape en suksessfull Instagram-profil, er det mange muligheter for å optimalisere bildene sine. Her er våre 9 beste tips til matfotografering for Instagram.

Matfotografering for Instagram

  1. Hva vil du med profilen din? Før du setter i gang med å knipse bilder av måltidene du er i ferd med å innta, kan det være lurt å bruke litt tid på å finne ut hva du egentlig vil oppnå med profilen din. Vil du dedikere Instagram-profilen din til kun å omhandle mat, eller er dette en del av din private profil? Velg navn og profilbilde med omhu, og husk å legge inn en lenke til bloggen din om du skulle ha en. Følg andre lignende kontoer for å skape et nettverk (og finne inspirasjon!).
  2. Bruk riktig lys. Mobilkameraer er per i dag i svært god stand, men når du både knipser og redigerer bildet ved hjelp av kameratelefonen din er det viktig å huske på å utnytte lyset så bra du kan. Det betyr kanskje at du må bære bort maten til det nærmeste vinduet om du er på en mørk restaurant, eller bruke eksterne blitser for å lyse det opp. Her hjelper det ikke å være blyg!
  3. Vær konsistent! Når du er i ferd med å bygge opp en populær Instagram-profil er det viktig å også bygge opp et sosialt «varemerke» som fansene dine kjenner igjen. Tenk over hvordan du bygger opp komposisjonen på bildene dine. Ikke gjør det samme hele tiden, men gå heller ikke for langt utenfor din egen stil.
  4. Eksperimenter med «stories». Instagram gir nå prioritet til profiler som varierer mellom å legge ut jevnlige bildeoppdateringer og benytte seg av «stories». Varier mellom disse, og la «stories» vise din eksperimentelle side. Hvorfor ikke legge ut en steg-for-steg-oppskrift her? Mulighetene er uendelige!
  5. Bruk ulike bakgrunner. Selv om en hvit bakgrunn kan være med på å gi maten din et rent og bra utseende, kan det også gjøre bildefeeden din litt kjedelig. Nye potensielle følgere sjekker som regel først ut hva slags bilder du har å komme med, før de bestemmer seg for å følge deg eller ikke. Varier mellom ulike farger og teksturer.
  6. Varier med kameravinkler. Akkurat som med bakgrunnen er det viktig å gi følgerne en variert bildefeed med ulike kameravinkler. Fugleperspektiv ser nesten alltid bra ut, men det blir fort kjedelig om alle bildene dine er tatt fra oven.
  7. Bruk rekvisitter. Det er ikke alltid like lett å se hvor stort et objekt er på en mobiltelefon. Kanskje kaken du spiser egentlig er en miniatyr? Du kan belyse dette ved å bruke rekvisitter som etablerer størrelsesorden i bildene dine. Vanlige objekter som bestill eller kanskje en hånd gjør jobben.
  8. Rediger bildet. Instagram gir deg muligheten til å redigere bildene dine, legge på en ramme og filter, men det finnes også en rekke andre mobilredigeringsprogrammer som gir deg flere andre muligheter. Enlight, AirBrush og Cupslice er bare noen av de tilgjengelig appene. Du behøver ikke alltid legge på et filter, men som regel er det vel verdt å croppe bildet litt.
  9. Vær aktiv på Instagram. Ikke bare legg ut bilder uten tittel, hashtags og en forklaring. Dette er en unik mulighet for deg å kommunisere en historie ved hjelp av både bilde og tekst. Bruk anledningen til å fortelle hva du synes om maten, eller legg ut oppskriften om det er din egen kreasjon. Bygg deg opp et nettverk av andre «foodies» og bruk tid til å like og kommentere andres bilder. Slik kan du gradvis bygge opp en populær Instagram-profil.