5 tips for fotografering av interiør

Vi nordmenn elsker å stelle hjemme. Det er nesten som om interiør er en del av vår nordiske genetiske kode. Det er kanskje ikke så rart – lange vintre og mørketid gjør stuene våre ekstra koselige store deler av året. Så det kom kanskje ikke som noen overraskelse for noen da interiørbloggene først så verdens lys.

Med personlige blogger og sosiale medier som Instagram og Pinterest kunne nordmenn nå vise frem innsiden av husene sine til resten av verden. Men hvordan kan man garantere at bildene reflekterer interiøret fra sin aller beste side? Det er ikke alltid en enkel sak å knipse interiørmagasin-vennlige bilder av sin egen stue. Krinkler, kroker og ujevn belysning er ofte hindringer for å få tatt det bildet en ønsker. Mens tidkrevende øvelse som kjent gjør mester, finnes det også en rekke snarveier en kan benytte seg av. Derfor deler vi her våre fem beste tips for interiør-fotografering. Disse essensielle rådene kan fungere som en slags nybegynnerguide, men er også beregnet på erfarne interiørfotografer, som trenger en oppfriskning i faget en gang i blant.

Interiør-fotografering – en nybegynnerguide

  1. Bruk naturlig lys. Dette er den gylne regelen når det gjelder interiør-fotografering, men den brytes oftere enn folk flest bytter sokker. Det er kanskje ikke så rart med tanke på hvordan vi er konstruert. Mens øyet ditt er i stand til å tilpasse seg ethvert lys – fra fluoriscerende grønntoner til varme gulfager, er ikke kameraet ditt like avansert.Skru av alle lysene i rommet, og åpne gardinene for å få inn så mye naturlig lys som mulig. Om sollyset skinner for sterkt kan du bruke et hvitt laken for å gjøre det mykere. Dersom lyset ikke skinner sterkt nok kan du justere lukkerhastighetsinnstillingene på kameraet ditt. Bruk for all del tripod når du tukler med denne settingen! Resultatet? Friske, rene farger og naturlige skygger som gjør hele bildet mye vakrere enn kunstig lys noensinne kan skape.
  2. Bruk «RAW» format. De fleste kameraer kan i dag ta bilder i RAW-format, som ikke prosesserer eller komprimerer bildene for deg. Dette betyr at du selv må bruke tid på å prosessere bildet i et bilderedigeringsprogram i etterkant, men resultatet blir mye, mye bedre. Dette er blant annet fordi du bevarer mye mer fotografisk data i en RAW-fil enn i en JPEG, og dermed står du også mer fri i forhold til hvordan du vil at det endelige bildet skal se ut. Du kan blant annet justere hvitbalansen, eksponere og blåse opp detaljer av bildet og bestemme den endelige bildestørrelsen.
  3. Hold en rett kameravinkel. Bruk rommets arkitektur som retningslinjer og sett juster kameraet slik at det innretter seg med en av veggene. Dersom kameraet ditt har et rutenett («grid») kan du bruke dette for å passe på at de loddrette og vannrette linjene i rommet passer med displayets linjer. Ved å bruke denne enkle teknikken blir resultatet ofte bedre enn ved å holde kameraet med begge hender.
  4. Skap plass. En av de største hindringene en kan støte på når en tar bildet av interiør er plassmangel. Særlig mindre leiligheter har trange kjøkken og bad, og du kan ofte oppleve at du bokstavelig talt møter veggen når du prøver å finne en god vinkel. En amatør-fotografs første instinkt er kanskje å gå til innkjøp av en vidvinkellinse, men heldigvis finnes det en bedre, og rimeligere løsning. En kan enkelt og greit flytte på ting! Står det et spisebord i veien for at du kan ta et godt bilde av sofaen på andre siden av stuen? Flytt bordet til side. Er rommet så lite at du har problemer med å finne en god vinkel? Prøv å ta bildet gjennom døren! Du er ansvarlig for å skape din egen komposisjon, så for all del, vær kreativ, og ikke vær redd for å lage litt midlertidig rot for å få det perfekte bildet.
  5. Bli kjent med blenderåpningen. Kontroll av blenderåpningen er særlig viktig når en tar nærbilder av objekter. Dette verktøyet kontrollerer størrelsen på åpningen som lyset kommer gjennom, og kontrollerer dermed kameraets dybdeskarphet. Ved å justere blenderåpningen kan du blant annet sørge for at fokuspunktet er på objektet du vil fotografere, mens bakgrunnen holder seg uskarp.