Food-styling for nybegynnere

Food-styling er kunsten å få mat til å se attraktiv ut – både for ganen og for kameraet. Men det er oftere lettere sagt enn gjort, og det journalistene ikke forteller deg er hvor mye arbeid som ligger bak det perfekte måltidsbildet du ser på matbloggene, i magasinene eller i en meny. For som de fleste av oss som noensinne har prøvd å kommunisere hvor godt mors kjøttkaker smaker gjennom kameraet vet – god mat er ikke nødvendigvis vakker mat.

Når du gjør deg klar for å nyte et måltid er det mer enn bare synssansen som aktiveres. Du kan kjenne, lukte og ikke minst smake på maten som er fremfor deg. I denne konteksten betyr det kanskje mindre hvordan maten faktisk ser ut, i forhold til de andre sansene.

På et fotografi er matopplevelsen begrenset til det man kan få med seg med blikket – og det betyr at matstylisten har en ekstra stor utfordring. Hvordan kan en overføre sjokoladekakens saftige smak via et bilde? Er det mulig å formelig lukte lasagnaens fristende duft gjennom sidene i et magasin? For å gjøre matvarer så appellerende som mulig må matstylistene være så kreative som mulig – men de har også noen lure triks i boken. Her er ekspertenes beste tips til hvordan du kan få maten til å se bra ut på bilder – enten du vil starte en egen matblogg eller bare ønsker å gjøre Instagram-bildene dine litt mer spenstig.

The basics

Før du setter i gang med å knipse det perfekte bildet av matretten du akkurat har blitt ferdig med å lage, er det viktig at en rekke grunnleggende elementer er på plass. Først og fremst, pass på at du har nok lys. Om du satser på å bli en rutinert matfotograf, enten gjennom din egen blogg eller sosiale medier som Instagram og Pinterest, kan det være lurt å standardisere lyset på alle matbildene dine. Invester i en skikkelig lampe, eller bruk dagslyset til din fordel. Da slipper du også å bruke mye tid på å redigere bildene i etterkant.

Ta flere bilder enn du kommer til å bruke. Det er ikke alltid slik at det kun er sluttresultatet som er interessant i en matlagingsprosess. Kanskje publikummet ditt også er interessert i å se hvordan ingrediensene dine ser ut og hvordan du går gjennom de ulike delene av oppskriften? Knips i vei og velg ut de beste eksemplarene senere.

Vær en storyteller og få mer ut av arbeidet enn bare noen fine bilder. Lager du brunch-mat kan du også inkludere en kopp kaffe og noen venner som nyter maten sammen med deg. Ikke vær redd for å inkludere andre elementer enn matvarene for å sette den rette stemningen.

«…og så har me juksa litt»

Ingen kan påstå at hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig, er en juksemaker, selv om hun tidvis forberedte deler av maten på forhånd, slik at publikum slapp å måtte glane på en steikeovn i de 40 minuttene det tar osten å smelte på de gratinerte potetene. Med direktesendt TV er det lite rom for å kjede seg, og likeså er feilmarginen smal når det kommer til matfotografi. Derfor finnes det en rekke snarveier matstylister kan benytte for å få maten til å se så fristende ut som mulig.

 

  1. Bruk garnityr! Selv den gråeste fiskegratengen kan gjøres attraktiv ved litt kreativ bruk av pynt. Legg den på et bed av ruccola, legg en spiral av sitronskall ved siden av den og strø noen spiselige, fargerike blomster på toppen, så har du et bilde av en matrett som ikke bare smaker godt, men ser ut som et kunstverk i seg selv.
  2. Olje og vann gir glans. Noen mattyper har en tendens til å se tørre og kjedelige ut. Pasta, salater og kjøtt kan tørke ut i løpet av den tiden det tar deg å sette opp kameraet og justere lyskilden. Derfor er det lurt å alltid ha litt olje eller vann på lur, gjerne i en sprayflaske, så ser du forskjellen øyeblikkelig. Obs! Forsiktig med å bruke for mye av det gode – da blir effekten det stikk motsatte og maten ser alt annet enn attraktiv ut.
  3. Bruk hvite eller sorte tallerkener. En ren bakgrunn uten for mye mønster eller annet som tar bort oppmerksomheten fra maten, er essensielt for å skape et flott bilde av maten du skal fotografere. Pass også på at det ikke er forstyrrende elementer i bakgrunnen som lett blir blikkfang.