Slik tar du bilder til visningen

Planer om å selge huset eller leiligheten? Da kan det lønne seg å sette seg inn i interiørfotografi. Et bilde sier som kjent mer enn 1000 ord, og om du virkelig vil vise frem potensialet til boligen din på best mulig måte holder det ikke med noen raske knips med mobilkameraet.

Å leie inn en profesjonell fotograf er definitivt én løsning – men det kan komme til å koste deg dyrt. Det skal litt forhåndsarbeid til å selv lære seg interiør-fotografi, men det er som regel en anstrengelse som bærer frukter. En annonse med profesjonelle bilder kan bokstavelig talt bli lønnsomt! Med disse enkle tipsene kommer leiligheten din til å lokke til seg kjøpere uten problemer.

8 måter å visuelt selge boligen din

  1. Invester i en vidvinkellinse. Eller lån en av fotograf-venninnen din. En vidvinkellinse er vesentlig i situasjoner hvor en vil understreke romfølelse og skape en dybdefølelse i bildet. På denne måten får seeren et bedre inntrykk av både dybde og detalj av boligen din. Bruk et HDR-kamera, som setter sammen flere eksponeringer til et eneste detaljert bilde.
  2. Finn den beste komposisjonen. Bruk noen dager på Finn.no, og se hva du mener fungerer og ikke fungerer. Kan du gjenskape de beste boligbildene i din egen annonse?
  3. Legg vekt på plass og naturlig lys. Dette er to elementer boligkjøpere alltid er på jakt etter. Test det ut selv ved å ta et bilde av kjøkkenet ditt rundt solnedgang og etter at det har blitt mørkt. Hvilket bilde er mest appellerende? Naturlig lys ser i de aller fleste tilfellene alltid bedre ut enn kunstig lys, fordi kameraet ikke er like flink som øynene dine til å tilpasse seg lyset.
  4. Unngå vertikale bilder. Horisontale, eller «landskap»-bilder gir det optimale innblikket i boligen din. Vertikale bilder får rommene til å se mindre ut enn det de er, og bør unngås for enhver pris. Husk at øynene våre ser verden gjennom et 4:3 forhold, så landskap-bilder oppfattes som mer behagelig å se på. Selv om mobilkameraet er best å holde vertikalt, men som nevnt bør du benytte et bedre kamera uansett.
  5. Bruk tid på photoshooten. Faktisk bør du allerede belage deg på å bruke flere timer på å ferdigstille bildene av boligen din. Planlegg hvordan du skal gjennomføre photoshooten, hvilken rekkefølge rommene skal fotograferes i osv. Mens det ikke finnes noen spesifikke regler for hvor lang tid det tar å fotografere en hel bolig, beregner profesjonelle 2 timer per 100 kvadratmeter.
  6. Legg vekt på rommets beste trekk. For hvert rom du skal ta bilde av kan du tenke: «hva er rommets beste selling point?». Ligger rommet på østsiden av huset, kan det være lurt å ta bildene i morgenlyset, og vice versa for rommene vest i huset. Rom i nord- eller sør-delen av huset kan fotograferes når som helst, så lenge det er nok dagslys tilgjengelig. Er rommets beste trekk at det er høyt under taket bør du få med dette. Eller kanskje det har en liten alkove som egner seg bra som lesekrok? Selv om du ikke bruker rommet slik, kan det være lurt å innrede det på den mest salgsvennlige måten.
  7. Bruk tid på å forberede rommet. Det er ingen hemmelighet at rotete rom ikke er like attraktive for kjøpere enn velorganiserte, rene rom. I tillegg til å rydde og vaske kan du legge til elementer som gjør rommet mer appellerende på et bilde. Sett frem en fruktskål eller en blomsterbukett på kjøkkenet, sett frem noen dekorative skjell på badet. Vær kreativ!
  8. Vær bevisst på fargebruk. De aller fleste boligkjøpere ønsker en leilighet eller et hus som representerer blanke ark og en ny start. Derfor er det lettere å selge hus med vegger i hvite toner. Det får dessuten rommene til å virke større! Men hvis alle bildene i annonsen din er hvite kan boligen din raskt virke steril og «sykehus-aktig». Sleng inn noen friske, spenstige farger her og der. En blomsterbukett eller noen putetrekk er ingen stor investering, men kan få boligen din til å virke svært appellerende for fremtidige kjøpere.